Konference k terapeutickému rodičovství

  • Rubriky příspěvkuPodpora pěstounů
  • Čas na čtení:3 minuty čtení

Všechny tři klíčové pracovnice služby Podpora pěstounů a jeden pěstounský pár, který Letní dům doprovází se 20 a 21. března zúčastnili konference Terapeutické rodičovství vycházející z dyadické vývojové psychoterapie. 

Inspirativní konferenci uspořádalo attachmentové centrum Atta http://www.attachment.cz/, hlavními organizátorkami byla Jana Kovařovicová a Petra Pávková. 

Pozvali z Anglie Kim Golding, psycholožku a autorku metodiky pro výuku terapeutického rodičovství.  Kim Golding mluvila oba dny o terapeutickém rodičovství a dyadické vývojové terapii z pohledu její praxe, ukázala účastníkům několik konkrétních modelových situací, jak využít přístup PACE obsahující hravost, přijetí, zvídavost a empatii, který je důležitý při práci nejen s dětmi v náhradní rodinné péči. 

Na konferenci se setkalo několik stovek sociálních pracovníků, psychologů, náhradních rodičů, pracovníků OSPOD a neziskových organizací, které spojovalo společné téma nejlepší zájem dětí a podpora náhradních rodičů. Opakovaně tam zaznívalo ocenění směrem k náhradním rodičům a jejich nelehkému úkolu výchovy dítěte s traumatem a velká potřeba kvalitní podpory pro ně.  Vládla tam příjemná atmosféra. 

Do knihovny LD jsme tam zakoupili dvě nově vydané knihy Léčení vývojového traumatu a Dyadická vývojová psychoterapie, které budou k dispozici jak zaměstnancům, tak klientům Letního domu. Metodiku o terapeutickém rodičovství již v knihovně máme.